Kostiumy antyrekinowe

30 lipca 2013, 07:27

Przedstawiciele firmy Shark Attack Mitigation Systems (SAMS) nawiązali współpracę z Shaunem Collinem oraz Nathanem Hartem z Uniwersytetu Zachodniej Australii (UWA), by stworzyć stroje do pływania, które zapobiegają atakom rekinów.



Rekinia migracja na tłuszczowym paliwie

18 lipca 2013, 06:35

Podczas migracji żarłacze białe (Carcharodon carcharias) korzystają z zapasów tłuszczu w wątrobie.


Zgrubnie zwinięty nanografen - nowa forma węgla

16 lipca 2013, 11:25

Chemicy z Boston College i Uniwersytetu w Nagoi zsyntetyzowali nową formę węgla. Składa się ona z wielu identycznych z grubsza zwiniętych kawałków grafenu. Każdy z nich zawiera 80 atomów węgla połączonych w 26 pierścieni oraz z 30 atomów wodoru


Postrzępiony grafen z łatwością toruje sobie drogę do komórek

11 lipca 2013, 14:13

Poszarpane krawędzie i ostre rogi mikroarkuszy grafenu z łatwością dziurawią błonę komórki. Dostając się do wnętrza, materiał zaburza jej normalne funkcje.


Ostatni waleń Jangcy skrajnie zagrożony

2 lipca 2013, 11:36

W 2007 roku baiji, słodkowodny delfin z Jangcy, został uznany za pierwszego walenia, który wyginął wskutek działalności człowieka. Teraz podobny los grozi ostatniemu waleniowi w Jangcy, morświnowi bezpłetwemu.


Indeks glikemiczny oddziałuje na ośrodki nagrody

28 czerwca 2013, 06:24

Spożywanie wysokoprzetworzonych węglowodanów wywołuje nadmierny głód i stymuluje regiony mózgu związane z odczuwaniem przyjemności oraz zachciankami. Wyniki badań naukowców z Bostońskiego Szpitala Dziecięcego sugerują, że by uniknąć przejadania, otyli ludzie powinni eliminować z diety produkty o wysokim indeksie glikemicznym, np. ziemniaki czy biały chleb.


Właściwości sztućców wpływają na odczuwanie smaku

26 czerwca 2013, 11:08

Wielkość, waga, kształt i kolor sztućców wpływają na odczuwanie smaku dań. Z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wynika, że gdy ser zjada się z noża, wydaje się bardziej słony niż przy używaniu widelca, łyżki czy wykałaczki, a biały jogurt na białej łyżeczce wydaje się słodszy od jogurtu z czarnej łyżeczki (ostatnie ze zjawisk wyjaśniano różnicami w kontraście).


Wiemy, dlaczego tygrys jest biały

24 maja 2013, 08:35

Rzadko spotykane białe tygrysy występują obecnie głównie w ogrodach zoologicznych. Jak się okazuje, ich jasne wybarwienie futra jest spowodowane zmianą w pojedynczym genie


Najlżejszy materiał świata

17 maja 2013, 13:01

Naukowcy z University of Zhejiang uzyskali aerożel węglowy o gęstości 0,16 mg/cm3. Chwalą się, że to najlżejszy materiał na świecie.


Motyl Hofstadtera złapany

16 maja 2013, 12:41

Jak już wcześniej informowaliśmy, azotek boru wydaje się idealnym towarzyszem grafenu. Teraz zespół Romana Gorbacheva z University of Manchester wykazał, że oba materiały pozwalają na przeprowadzenie nowatorskich badań fizycznych i badanie struktur, o których istnieniu dotychczas tylko teoretyzowano


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy